Laddar Evenemang

Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ser du mej nu- Josefin Lindskog, Länsmuseet.

Rettigs Konstnärsstipendium 2019
tilldelas

Josefin Lindskog

Juryns motivering
Josefin Lindskogs arbeten har en etsande skärpa. I hennes monumentala teckningar genomströmmas kropparna av de starka krafter som uppstår i spänningen mellan yttre och inre krav – mellan det personliga och det politiska. Bilderna synliggör hur livet och samhället sätter sina spår, men gestaltar också motståndets nödvändighet och möjligheter. Ljuset som exponerar kropparna är avslöjande och obarmhärtigt, samtidigt som beslöjande tyger döljer och skyddar. De anspända kropparna rymmer en stillhet som leder tanken till antika marmorskulpturer och bidrar till bildernas lika dynamiska som oroande dubbelhet.

Om Josefin Lindskog
Josefin Lindskog är född 1980, uppvuxen och verksam i Stockholm. Hon har dubbla examina; kandidatexamen i textil konst från Konstfack 2007 och ytterligare en kandidatexamen i scenografi och kostymdesign från Dramatiska institutet 2010. Josefin Lindskog arbetar med teckning i stora format och skulptur/textila verk med utgångspunkt från kroppen. Hon är även verksam som scenograf.

www.josefinlindskog.se

”Jag kan vara mamma och konstnär” säger jag till mej själv varje dag. Men tvivlar varje sekund, och lyfter mina döttrars styrka så att de aldrig ska behöva tvivla. Inlärd att vara i ständig beredskap för att tillfredsställa omgivningens behov kämpar jag för mitt eget utrymme.

I konsten får jag kräva mitt eget utrymme för att bearbeta rädslan inför livet, framtiden, vardagen och döden. Min existens blir förnimbar genom kameran och verklig på pappret via pennan. Det är ett obehagligt möte, men nödvändigt. Jag letar efter mina egna konturer, förstorar och återskapar. Det handlar om att leva och överleva, om kaos och tillit, att ha kontroll och förlora den, att ta plats med sin kropp och sin existens.

Helt emot all praktisk rimlighet fortsätter jag. Jag måste vara konstnär för att inte implodera.

 

http://lansmuseetgavleborg.se/rettigs-konstnarsstipendium

 

 

Detaljer

Börjar:
13 juni, 2020 @ 00:00
Slutar:
22 augusti, 2020 @ 00:00
Evenemang Kategori: